Mitä työntekijän säästö tarkoittaa ja miten työsuhdepyörästä saatu säästö lasketaan?

Säästö syntyy verotusarvon, palkan, veroprosentin ja muiden veroluonteisten maksujen vuorovaikutuksesta.

 

Säästö on sitä suurempi mitä:
1)    lähempänä verotusarvo on 100 €/kk
2)    suurempi veroprosentti sinulla on
 
Kun verovapaa työsuhdepyörä on osana palkkaa, rahapalkka ennen veroja laskee verotusarvon verran (esim. 100 €/kk). Käteen jäävä palkka kuitenkin verovapaan verotusarvon ansiosta tyypillisesti laskee vain 30–50€. 

Tätä tarkoitetaan säästöllä.

Voit tarkistaa Vapauden työsuhdepyörän vaikutuksen palkkaasi ja saamasi säästön työsuhdepyörälaskurillamme. Huomioithan, että laskurimme tulos on suuntaa-antava ja oma tilanne kannattaa aina tarkastaa verottajalta.

Esimerkkilaskelma kun pyöräetu tarjotaan palkan osana:

  • Pyöräpaketin hinta 3000€ (sis. lisävarusteet, huollot, pyörän toimitusmaksun yms.)
  • Verotusarvo 100€/kk
  • Sopimuskausi 35kk
  • Pyörää ja lisävarusteita lyhennetään verotusarvossa 81€/kk
  • Muiden palveluiden kuten rahoitus ja vakuutus osuus verotusarvosta 19€/kk (nyrkkisääntö: mitä kalliimpi pyörä, sitä kalliimpi vakuutus -> sähköpyörissä vakuutukseen menee siis euro-pari kuukaudessa enemmän kuin vaikkapa tonnin luomupyörässä).

Kuukausipalkka ennen veroja 3700 €/kk

Uusi palkka ennen veroja 3600 €/kk (verotettavien ansiotulojen määrä pienenee verotusarvon verran)
Edun vaikutus veroprosenttiisi -0.50 % (eli jos sinulla on ollut aiemmin veroprosentti 22 % niin nyt on 21,5 % -> verokortti täytyy laskea uusiksi OmaVerossa)

Edun vaikutus ansaintaasi -59 € (eli käteenjäävä palkka ei pienene suoraan 100€/kk verotusarvon verran vaan n. 59 €/kk, koska sinulla on nyt pienempi veroprosentti) = säästät 41 €/kk pyörän hankintahinnasta.

Jos et laske veroprosenttia uusiksi, saat kertyvän säästön seuraavana vuonna veronpalautuksena.

Maksat sopimuskaudelta palkassasi 35kk x 100 € =3500 €.

Samalla säästät joka kuukausi (koska veroprosenttisi on pienempi) koko sopimuskauden ajan 41€/kk pyörän hankintahinnasta = 35kk x 41€ = 1435€

Todelliset kustannukset koko sopimusajalta on 3500€ - 1435€ = 2065€.

Säästösi koko sopimusajalta on 3000€ - 2065€ = 935€ (≈ 31,17% pyörän hankintahinnasta).

 

Jos päätät sopimuskauden päätteeksi lunastaa pyörän niin maksat sopimuskauden päätteeksi pyörän hankintahinnasta kiinteän 5%, joka on 150€. Tällöin säästö lunastettaessa on joka tapauksessa n. 26,1%.

 

Pyörän palautus Vapaudelle sopimuskauden päätteeksi on maksutonta! ♻️